Translation into:

English
German
Dutch
French
Russian
Spanish

Lodding av PL-259 plugger på koaks RG-8X

LA1SSA Tore Aasli

 

RG-8X er en bra allround koaks både til HF og VHF. På VHF bruker jeg RG-8X på strekk kortere enn 10 meter, som en tommelfingerregel.

RG-8X kan kjøpes fra www.radiosalg.com til en fornuftig pris. Kjøp gjerne en hel rull, så har du så det rekker en god stund, portoen er ikke så avskrekkende heller for en hel rull.

Det fine med RG-8X er at innerleder ikke er massiv, men flertrådet. Dermed kan man feste den på veggen på en enkel måte, og man kan la enden i shacken brukes fritt, bukte og bøye seg nesten ubegrenset. Hastighetsfaktoren er oppgitt til 78%, og det er bedre enn en standard RG-8 koaks.

Dielektrikum er PVC skum og det er også bedre enn massiv PVC som stort sett brukes på RG-8.

Kjøper du fra Radiosalg.com, så husk at denne koaksen er ørlite tykkere enn RG-8, så den krever tilsvarende plugger, PL259/7. Vær OBS på at isolasjonen mellom senter og selve pluggen er "bakelitt"-typen, og ikke teflon som tåler mer varme under loddingen. Blir denne isolasjonen for varm under lodding, kan resultatet bli at senterpinnen på pluggen blir skjev og vrien å skru fast i tranceiveren.

Denne pluggen skrues fast på kabelen med et stykke av skjermen bøyd opp langs den ytre isolasjonen. Dette er en grei måte å feste pluggen på, og solid. Senterlederen må loddes fast til pluggen, og helheten blir en solid montasje.

Her er en liten bildesekvens som viser hvordan jeg gjør det. Av verktøy bruker jeg

  1. Loddepenn, gassoppvarmet uten loddespiss (bruker flammen på litt lav styrke)
  2. Loddestativ
  3. Tapetkniv for å kutte av ytre isolasjon
  4. Avbiter (elektronikktypen) for å avisolere indre isolasjon, og evn. kutte for lang senterleder etter lodding
  5. Fuktig loddesvamp for å kjøle ned plugg-senter etter lodding
  6. Fil for finmekanikk for å file bort evn. overskudd av tinn fra senterpinn på pluggen
  7. Krympeslange, 10 mm diameter, ca. 3 cm lang
    Denne har jeg kjøpt på Biltema, men Raychem's er mye, mye bedre!

 

På koaksen er ytre isolasjon fjernet med tapetknic, i drøye 2 cm lengde.

Skjermen på koaks er trimmet litt kortere og bøyd tilbake over ytre isolasjon, pluggen er skrudd fast, og krympeslangen er på plass.

Senterleder på kabelen er tvunnet sammen, slik at den ikke blir spredd og lager kortslutning. Man kan så vidt skimte senterlederen som stikker ut av pluggens senterpinne. Det er her det skal loddes.

 

Samme som over, men fra en litt annen vinkel. Her ser man innerlederen stikke ut av pluggen litt mer tydelig.

Kabelen og det hele holdes på plass av loddestativet.

 

Det hele er gjort klart. Stiften på pluggen er filt litt av to årsaker: Oksydbelegg er fjernet og loddingen er rund og fin i kantene.

Krympestrømpen er på plass, krympet av den samme gassdrevne loddepenna. Det er viktig at krympestrømpen er såpass lang for å forhindre at koaksen brekker.

Kabel og plugg kan nå tas i bruk, det er bare å skru til plugghylsen.

13.10.2009

Antall besøk: 2506